Logopedist die zich specialiseert in onderzoek en behandeling van oro-myofunctionele problemen.
Logopediste Delphine Detemmerman volgde de basis- en specialisatiecursus OMFT bij collega-logopedist Peter Gelderop, gespecialiseerd OMFT-logopedist, om kwaliteit en effectiviteit van de OMFT-behandeling voor de patiënten voorop te stellen.
Ze verdiepte zich in de veelvoorkomende vormen van afwijkend mondgedrag in relatie tot orthodontische afwijkingen en het daarbijhorende OMFT-protocol.
Een goede gelaats- en gebitsontwikkeling vergt een evenwichtig functioneren van de spieren in en rondom de mond. De kaak- en tandenstand is onderhevig aan uitgebalanceerde krachten van de kauwspieren en de spieren van de lippen, de kin, de tong, … Afwijkend mondgedrag veroorzaakt een spieronevenwicht, waardoor er een verkeerde krachtwerking ontstaat op de kaken en/of het gebit, wat rechtstreekse gevolgen heeft voor de vorm.
- Afwijkende zuiggewoontes: langdurig zuigen op een tuut, fopspeen of voorwerp, …
- Afwijkende bijtgewoontes: nagelbijten, afwijkend kauwen, tandenknarsen, …
- Open mondgedrag
- Habitueel mondademen
- Afwijkende tongpositie in rust
- Verkeerd slikken
Oro-myofunctionele therapie heeft als doel de afwijkende mondgewoonten te elimineren en via gerichte oefengang de mondspieren weer in balans te brengen. Het directe doel is dus niet de vorm, maar wel de foutieve mondfuncties aan te pakken. Op deze manier wordt aan de oorzaak van de oro-myofunctionele problemen gewerkt en kan relaps bij een latere logopedische, tandheelkundige of orthodontische ingreep voorkomen worden.